HTML

váci közélet

Milyen meccsek is folynak Vácon?

Friss topikok

  • questions: Elolvastam a "leghitelesebb váci MSZP vezető" facebook-ján az álbaloldalizós vitát (júli 31-i dátu... (2013.08.19. 12:40) Demagógia
  • hukrus: @questions: Tisztelt question! Én is azt gondolom, hogy rosszabb lenne egy MSZP kormány. Azt visz... (2012.06.02. 12:52) Nemzeti konzultáció
  • questions: Ez jó! Most, hogy az MSZP stikában minden magyarázat nélkül a korona nélküli címerrel szerepelge... (2012.04.20. 16:32) Világháborús emlékmű
  • hukrus: Schmitt Pálnak, mint egykori köztársasági elnöknek jó egészséget kívánok, és, mint írtam szívből k... (2012.04.02. 13:49) Becsület
  • hukrus: Tisztelt questions! Ha igaz a honlap állítása, akkor minden bizonnyal Bóth disszertációjáról van... (2012.02.06. 12:14) Na és?

Linkblog

A vita

2013.08.21. 11:58 hukrus

Kaptam egy hozzászólást, amely felhívta a figyelmet Kiss Zsolt facebook-ján történt vitára az álbaloldalizós ügyben. Többször átnéztem a vitát, és úgy döntöttem nem tanulság nélkül való, ha szerkesztve, és megjegyzéseimmel ellátva közzéteszem, hiszen az álbaloldalizós vita nem csak a váci MSZP-ről, nem is csak a váci baloldaliakról, hanem a politikai vitakultúráról is szól.

A szerkesztés a következőket jelentette:

  1. Az offtopic hozzászólásokat (nem volt sok) kihagytam.

  2. A hozzászólók neveit (bár, aki akarja megnézheti őket Kiss facebook-ján) az ABC betűivel írtam át, kivéve az oldal gazdájáét, Kiss Zsoltét.

A saját megjegyzéseimet dőlt betűvel írtam, hogy egyértelműen elkülönüljenek a hozzászólásoktól.

Nézzük tehát a vitát

Kiss Zsolt megosztott egy hivatkozást.

július 31.

A megosztás a jobboldalnak kedvez! Minden emberre szükség van, ezért kérek mindenkit ossza meg ezt a hírt, a választókörzet lakói tisztán lássanak.

ÁLBALOLDALI JELÖLT GYŰJT KOPOGTATÓCÉDULÁT A BALOLDALI ÖSSZEFOGÁS NEVÉBEN

www.vacimszpfrakcio.hu

KEDVES BARÁTAINK, TÁMOGATÓINK! Tudomásunkra jutott, hogy Dr. Molnár Lajos a baloldal nevében gyûjt saját maga számára



A Én meg azt hiszem, hogy aki dr. Molnár Lajost "álbaloldalinak" gondolja, annak kellene nagyon gyorsan tisztán látni!!!

július 31., 13:02

B Zsolt, legalább neked ne menjen már el az eszed!!! 1. Baloldali az, aki annak vallja magát. 2. Ha Lajos bá nem baloldali, akkor ki az??? 3. Lajos bá fél nap alatt annyi ajánlószelvényt összeszed, hogy te is, én is nyomába sem érnénk.

július 31., 13:18

Kiss Zsolt Lajos bácsit tisztelem és becsülöm az eddigi munkájáért. Volt lehetősége arra, hogy akár igazi baloldali jelölt legyen, de nem élt ezzel! Lajos bácsi függetlenként indul, valószínűleg egy civil szervezet támogatásával! Ezt a tényt elfelejti mondani az embereknek,amikor gyűjti a szelvényeket. Őt még mindenki dr. Bóth János szocialista párti alpolgármestereként ismeri, ahogy Téged is így emlegetnek. Sajnos ez a megosztottság megint a jobboldalnak kedvez. Minden baloldali szavazatra szükség van a győzelemhez!

Július 31., 13:32 · 1

Négy érdemi részt emelnék ki ebből a hozzászólásból.

  1. Nyilvánvaló ellentmondás van "Lajos bácsi tisztelése és becsülése" és leálbaloldalizása között. Azt gondolom, hogy Kiss Zsolt (aki, egyébként a képviselői munkáját alázattal végzi, igyekszik a körzetében levő ügyeket felvállalni) túlzottan meg akar felelni mindenkinek. Meg akar felelni a párt aktuális vezetőinek, és meg akar felelni "Lajos bácsinak" is. Ez azoknak az embereknek a hibája tud lenni, akik mindig a kompromisszumot keresik, még akkor is, amikor kompromisszum logikailag kizárt. Javaslom Kiss Zsoltnak, gondolkodjon el azon, hogyan érezné magát édesapja, ha valaki őt álbaloldalizná le. Javaslom továbbá neki, hogy vállalja a politikai nagykorúságot, és (akár a szeptemberi választás után) kövesse meg Molnárt az előtt a nyilvánosság előtt, ahol őt leálbaloldalizta, azaz a facebook-ján. Ha egy ilyen lépés után esetleg lefokoznák pártfunkcióiból (amit azért nem hinnék), akkor azt mondom, hogy olyan pártban nem érdemes politizálni.

  2. Molnárnak valamikor a helyi MSZP (most, vagy 2010-ben) ajánlatot tett, amit ő elutasított. Az elutasítás nyilván Bóthnak szólt. Talán már az alpolgármestersége során ráláthatott olyan ügyekre, amik nem tetszettek neki.

  3. A "dr. Bóth János szocialista párti alpolgármestere" közjogilag téves, hiszen az alpolgármestereket a mindenkori polgármester nem kinevezi, hanem csak jelöli (a frakciókkal történő egyeztetések után), amit a testület többségének el kell fogadnia. A kifejezés politikai jelentése szerint (és valójában emiatt reagálok rá) viszont azt sugallja, mintha városunk mindenkori vezetése a mindenkori polgármester hitbizomány lenne.

  4. A "Volt lehetősége arra, hogy akár igazi baloldali jelölt legyen" rendkívül rossz magyarázkodása az álbaloldalizásnak, valójában, ha indirekt módon is, de megismétlése annak. Van még egy kis pikáns íze is mindennek. Bóth ugyanis 1989-ben tanácselnökként a váci MSZP alapító tagja volt. 1990-ben aztán kilépett a pártból (akkortájt egyébként az MSZP népszerűsége zuhanórepülésben, a párt pedig politikai karanténban volt.) Bóth pedig az 1990-es önkormányzati választáson független jelöltként, azaz Kiss Zsolt szóhasználatával nem igazi baloldali jelöltként (az MSZP frakció szóhasználatával pedig álbaloldali jelöltként) indult. Igen sokáig Bóthot nem is vették vissza az MSZP-be, hiszen 1998-ban Bóth az országgyűlési választáson MSZP által támogatott független jelölt volt. Most viszont az MSZP frakció, amelyiknek Bóth a vezetője, veszi magának a bátorságot, hogy osztogassa az álbaloldali jelzőt. Nem furcsa ez egy kicsit?

A Zsolti, és a "győzelem" reménye felhatalmaz egy pártot - amelynek dr. Molnár Lajos alapító tagja volt! - arra, hogy egy köztiszteletben álló és a baloldalért élő-haló személynek így nekimenjetek? Szégyelljétek magatokat!

Július 31., 13:36

Kiss Zsolt Nem hiszem, hogy neki mentünk volna,csak tisztázni kell az alapokat.

július 31., 13:54

" Nem hiszem, hogy neki mentünk volna..." Tipikus hárítás.

A Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy ezek szerint az alapokhoz az tartozik, hogy első a párt és a győzelem, azután következhet csak az EMBER...

július 31., 13:56

Kiss Zsolt Szerintem kérdezd inkább meg a Lajos bácsit, hogy mikor, miről beszélgettem vele, és akkor ezeket a mondataidat remélem átértékeled. Csak az tud ebben a kérdésben tárgyilagosan nyilatkozni, aki tisztában van az előzményekkel. Látom ilyenkor beindul az újságíró éned

július 31., 14:00

A Nem, Zsolti, semmim sem indul be! Maximum a humanizmusom, a számomra az életével etalonnak számító emberrel kapcsolatos empátiám. És a felháborodásom, hogy egy normálisan összerakott közlemény helyett oda odaböktök egy ilyen ... De inkább abbahagyom, és nagyon remélem, a váci baloldaliak helyén kezelik a dolgot és számukra többet jelent az emberi kapcsolatrendszer, mint a tárgyilagos pártlojalitás.

július 31., 14:08 · 1

C elképesztő, Zsolt, nem akarom elhinni, hogy egy a városban köztiszteletben álló embert, azért mert függetlenként elindul egy időközi választáson, tegyük hozzá, sokunk biztatására, így besározzátok.

július 31., 14:26

C De tényleg, miért kell ezt???

július 31., 14:26

Kiss Zsolt Mutassatok rá, hogy mivel sározzuk be a Lajos bácsit ezzel a cikkel? Viszont nagyon sokan jelezték az ajánlócédula gyűjtőinknek, hogy már odaadták a szocialista jelöltnek és Molnár Lajos bácsit nevezték meg. Szerintem ez a cikk csak arról szól, hogy a baloldali összefogás jelöltje Terényi Attila! Szerintem sokat segített volna, ha lenne már a Lajos Bácsinak szórólapja, ahol az egyesületetek támogatása és az hogy pártoktól független jelölt, jól láthatóan megjelenne. Mi nem fogunk a Lajos bácsi ellen kampányolni, viszont az igen erősen csökkenti a sikeres szereplésünket, ha az emberek az eddigi életútja alapján őt gondolják a szocialista jelöltnek.Én mindent meg fogok tenni azért, hogy személyében ne sérüljön, hiszen eddig is és ez után is szeretnék vele és veletek is együtt dolgozni! Azt pedig csak csendben jegyzem meg, hogy a Lajos bácsi és a Laci is párt tagjaként és támogatásával lett képviselő! A párt is egy közösség, mint a civil szervezet, amelyik politizál és jelöltet indít a választáson. Viszont újra gondolva és olvasva a közleményünket, lehet hogy egyértelműbb lett volna, ha arról szól, hogy dr. Molnár Lajos nem szocialista párt színeiben indul az időközi választáson. Valóban finomabb és elegánsabb lett volna!

július 31., 14:50 · 2

"Mi nem fogunk a Lajos bácsi ellen kampányolni,"

 

Most már hogy Molnár visszalépett ez tényleg megvalósult. Az álbaloldali szófordulat azonban magért beszél, az pontosan egy primitív negatív kampány nyitánya volt a kopogtató cédula gyűjtés alatt.

C az elegancia, na, az nagyon hiányzott belőle

július 31., 14:54

C egyébként, két apró megjegyzés: tudtommal ő személyesen nem gyűjtött kopogtató cédulát, mert a családban haláleset volt, ezért nem tudott ezzel foglalkozni, mások szedték össze neki pillanatok alatt. Politikusként, bizonyára jobban tudod nálam, hogy az emberek gyakran mennyire pontatlanul fogalmaznak: Lajos bácsi korábban szocialistaként politizált, akkor szocialista. De az, hogy ő bárkit is megtévesztett volna, és főleg hogy valamiért nem kíván párt színekben politizálni a városban, attól mindjárt álbaloldali lenne, ez gáz, szerintem, mégsem háborúba indulnak a jelöltek, csupán egy körzetben lesz választás.

Július 31., 15:00

"ő személyesen nem gyűjtött kopogtató cédulát, mert a családban haláleset volt."

 

Vác kis város, erről nyilván volt tudomása az MSZP prominenseinek. Valakit gyásza alatt gyalázni... hadd ne folytassam.

D nem is értem, hogy a baloldal miért nem dr. Molnár Lajost indította? Na erre válaszoljál Zsolt. Ne csodálkozzatok, hogy a fagyi visszanyal.

július 31., 15:53

E Na de kérem szépen! Összefogás és összefogás között is van különbség. Van egy korszakváltó, aminek része minden más, ezt akaró erő, és ezek szerint van egy baloldali is!? Milyen érdekes, hogy ezt a baloldalit most ismét a Bóth-Kármán-Lukács tengely jellemzi!? És hol vannak a többiek? Mert ha csak ez jeleníti meg szerintetek a baloldali összefogást, akkor tényleg komoly a baj. Sajnos kevesen vagyunk, akik ezt tudjuk, és egyre fogyunk....

július 31., 19:39

E Ja, és ha jól emlékszem az apostolok közül nem János volt az első pápa....

július 31., 20:45

B Zsolt! "A": Az írásotok nem "cikk", hanem max. kinyílvánítás (ha van ilyen műfaj). "B": Mi az, hogy "baloldal nevében"? Miért ne gyűjthetne volt gépiparis igazgatóm a "baloldal nevében"!? Megteheti nyugodtan, és ő a legkevésbé támadható emiatt!!! (De, valszeg nem tette.) "C": Te viszed el a balhét az az ember helyett, aki egy ilyen bénus szöveget megírt??? Belegondoltál, hogy te ütközöl, az a valaki meg a Tabánban dörzsöli a tenyerét...

július 31., 21:20 · Szerkesztve

Kár, hogy ezt már csak szerkesztve láthatjuk.

"Te viszed el a balhét az az ember helyett, aki egy ilyen bénus szöveget megírt???"

 

A szöveget a helyi MSZP frakció jegyzi. Annak vezetője Bóth János felel a szöveg megjelenéséért. A balhé az övé.

"Belegondoltál, hogy te ütközöl, az a valaki meg a Tabánban dörzsöli a tenyerét..."

 

Ütközni nem ütközött Kiss, inkább csak magyarázkodott. Hogy volt-e tenyérdörzsölés a Tabánban, azt nem tudom. Mindenesetre az efféle rosszízű, , enyhén szólva kétes ügyek felvállalása a pártlojalitás miatt tudja inflálni a személyes politikai tőkét.

F Zsolti! Segíts már megmagyarázni, hogy az miért nem igazi baloldali jelölt aki nem az MSZP-DK - és egy civilne szervezet jelöltje. Csak óvatossan kérdem meg, hogy ezek szerint Bajnai Gordon jelöltje sem lenne igazi baloldali . Ma már kétszer kérdeztem, hogy ki, mikor és kint kent fel arra, hogy az általa kinyilatkoztatott személy vagy szervezet a baloldali. ( az igazit meg nem igazit e kategóriában még mindig nem tudom értelmezni, ez vagy az én hibám vagy nem) Én még jó pár szervezetet, pártot tudok aki magáénak vallja a baloldali értékrendet azaz a szociáldemokrata elveket. Ne nevezzünk önhatalmúlag senkit ál embernek, szervezetnek , ez egy párt szagú! Ehhez sem Neked sem a cikk értelmi szerzőjének nincs sem erkölcsi, sem jogi, sem politikai felhatalmazása. Egyébként a megosztásról alkotott véleményedhez csak annyit, hogy 1989-ben több párti demokráciát akartunk és szabad választásokat. Akkor mi a gond ha valakinek más elképzelése van sok mindenről és ezt vállaja.

július 31., 21:14

F Elnézést! A ma délutáni beszélgetés kapcsán csak annyit, hogy a baloldali és nemzeti jelzőket ne vessük össze, mert a az alapszót azaz a baloldal és a nemzet fogalmát sem kellene egymással mérlegre tenni. Népi nemzeti balodali elkötelezettség ismert és elfogadott de a nemzeti és a szocialisat a szavak egymás utáni használata érdekes emlékeket kelt. Továbbra is állok elébe egy beszélgetésnek.

július 31., 21:20

E Lassan jól láthatóan körvonalazódik, hogy többen vagyunk kívül, mint belül. Többen, többféleképpen, de mégis együtt. Régen is együtt voltunk, csak belül. Ha körül néztek, még mindenki látszik.

július 31., 23:05

Kiss Zsolt Kedves Feri!

augusztus 1., 11:32

Kiss Zsolt Én is úgy érzem, hogy többet kell beszélgetnünk. Eddig a baloldal erőssége volt az összefogás, és a jobboldalon volt nagyobb a széthúzás. Sajnos a "2/3" gőzhengere, a jobboldalon bedarált mindent ( egy a tábor, egy zászló), és bennünket pedig széthúzott. Több párbeszédre, a közös értékeink újragondolására, program alapú összefogásra van szükségünk.Bízom benne, hogy ezt minden érintett megteszi, és ennek a szellemében tudunk készülni az időközi megmérettetésre és a 2014-es választásra.

"Sajnos a "2/3" gőzhengere, a jobboldalon bedarált mindent ( egy a tábor, egy zászló), és bennünket pedig széthúzott."

 

Ami a mondat első felét illeti, az nyilván nem igaz, hiszen épp Kiss frakciótársa, Váradi dicsekszik azzal a frakció honlapján hogy (Molnár visszalépéséről diszkréten hallgatva) egy baloldali jelölttel szemben öt jobboldali indul az időközi választáson. Ami a mondat másik felét illeti, az sem tűnik életszerűnek. A váci MSZP-t ugyan sokan otthagyták, de azok mind Bóth stílusát nevezték elsőszámú oknak.

augusztus 1., 15:01 · 1

 

F Kedves Zsolt! Ha már a nyilvánosság előtt zajlik eza diszkurzus - amit én elfogadok tiszteletbe is tartok, engedj meg egy véleményem elmondását. A baloldalt - maradjunk ennél teóriánál nem a 2/3 gőzhengere zúzta szét. Annak a helyi összefogásnak feldarabolását, felszalámizását , ( amit Lábai Laci jómagam , és még mások akiket itt most nem akarok az érdekükben megnevezni) annak indítékait és okait szerintem belül kellene keresni kezdeni. / pl. kérjétek Keller úr véleményét is ki hogy hol tanácsolja a keresendő pontot felfedezni) Bár még mindig ott tartok hogy ezen kinyilatkoztatáshoz ki és honnan vette a bátorságot, a cimkézésre) Szerintem Molnár Lajos nem érdemli meg az ál jelzőt, ismételten sok sikert neki, akár elégtételként is az Őt ért véleményetek miatt. ( Jut eszembe , valakinek nem kellene levonni akonzekvenciát, mivel jelezted, hogy a vélemény nem a Tiéd)

augusztus 1., 20:59

 

G Élmény olvasni a sok "okos" javaslatot, a baloldal helyzetéről, jövőjéről, főleg olyan emberektől, akiket nem láttunk 2010-ben, hogy megfogja munkavégét. De! Nagyon hasznos az is, hogy Keller László véleményét kell meghallgatni, azét a K.L. -ét, aki terhelő vallomást tett két korábbi szocialista miniszterelnökre is. Tessék talán az Origó oldalon megtekinteni a bíróságon felvett filmet! Vajon a ma "segítően" kioktatók, hány aláírással, hány db kopogtató cédulával segítették a pártot a baloldalt, szeptemberi időközi választásra?

augusztus 6., 12:10 · 1

 

Eddig a hozzászólásig konszolidált keretek közt zajlott a vita az álbaloldalizós botrányról. Ez a hozzászólás viszont számomra szalonképtelen. A benne levő érvek száma nulla, a mondatok igazságtartalmában is, mint látni fogjuk, akadnak hiányok..

"Élmény olvasni a sok "okos" javaslatot, a baloldal helyzetéről, jövőjéről, főleg olyan emberektől, akiket nem láttunk 2010-ben, hogy megfogja munkavégét."

Egyedül F hozzászólásában volt javaslat (szám szerint kettő) a baloldal jövőjével kapcsolatban. Az egyik, Keller László véleményének meghallgatása, a másik pedig a felelősség felvetése az álbaloldalizás miatt. Amennyiben az MSZP váci szervezete demokratikusan működik, akkor mind a két felvetés az evidencia kategóriájaba tartozik.

 

"Nagyon hasznos az is, hogy Keller László véleményét kell meghallgatni, azét a K.L. -ét, aki terhelő vallomást tett két korábbi szocialista miniszterelnökre is. Tessék talán az Origó oldalon megtekinteni a bíróságon felvett filmet!"

 

  1. Keller és Bóth konfliktusáról a HVG közölt cikket. A cikkben levő állítások súlyosak.

  2. Keller nem terhelő vallomást tett Gyurcsányra és Medgyessyre, hanem kritikai megjegyzéseket, mely szerint a nevezettek nem segítették az elszámoltatási akcióiban. Megjegyzem, ha valaki bárhol is törvénytelenséget tapasztal, akkor állampolgári joga és kötelessége az illetékes hatóságok felé ezt jelezni. Azt sugallni pedig, hogy törvénytelenség és törvénytelenség között párthovatartozás szerint különbség teendő, minden határon túl van.

Végezetül e – szerintem szalonképtelen -- hozzászóláshoz hadd tegyek még valamit, idézve Kisst, akinek egyik hozzászólása ez volt:

"Én is úgy érzem, hogy többet kell beszélgetnünk. Eddig a baloldal erőssége volt az összefogás, és a jobboldalon volt nagyobb a széthúzás. Sajnos a "2/3" gőzhengere, a jobboldalon bedarált mindent ( egy a tábor, egy zászló), és bennünket pedig széthúzott. Több párbeszédre, a közös értékeink újragondolására, program alapú összefogásra van szükségünk.Bízom benne, hogy ezt minden érintett megteszi, és ennek a szellemében tudunk készülni az időközi megmérettetésre és a 2014-es választásra."

Az ominózus utolsó hozzászólás számomra szalonképtelen módon a párbeszéd negligálásáról szólt populista hangütéssel és pontatlan állításokkal. Ha Kiss komolyan gondolja a párbeszédet (akár baloldalon belül, akár bal és jobboldal között), és ha – mint írtam már -- vállalja a politikai nagykorúságát, akkor, ha udvarias formában is, de visszautasítja ezt a párbeszédhez oda nem illő hangütést. Ha huzamosan hallgat ilyen esetekben, akkor igen hamar kiszolgáltatottjává válik ennek a stílusnak, és párbeszéd embere helyett csak a cigis rendőr szerepét fogja kapni.

Nagyon kívánom városunknak és neki is, hogy ne így legyen!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vackozelet.blog.hu/api/trackback/id/tr735469355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása