HTML

váci közélet

Milyen meccsek is folynak Vácon?

Friss topikok

  • questions: Elolvastam a "leghitelesebb váci MSZP vezető" facebook-ján az álbaloldalizós vitát (júli 31-i dátu... (2013.08.19. 12:40) Demagógia
  • hukrus: @questions: Tisztelt question! Én is azt gondolom, hogy rosszabb lenne egy MSZP kormány. Azt visz... (2012.06.02. 12:52) Nemzeti konzultáció
  • questions: Ez jó! Most, hogy az MSZP stikában minden magyarázat nélkül a korona nélküli címerrel szerepelge... (2012.04.20. 16:32) Világháborús emlékmű
  • hukrus: Schmitt Pálnak, mint egykori köztársasági elnöknek jó egészséget kívánok, és, mint írtam szívből k... (2012.04.02. 13:49) Becsület
  • hukrus: Tisztelt questions! Ha igaz a honlap állítása, akkor minden bizonnyal Bóth disszertációjáról van... (2012.02.06. 12:14) Na és?

Linkblog

Szemét ügy folytfolyt.

2011.07.25. 17:38 hukrus

Az előző bejegyzésben már hivatkoztam a váci MSZP elnökségének nyilatkozatával. Akkor ígéretet tettem arra, hogy a mélygarázsról szóló véleményemet követi a szemétdíjról szóló bejegyzés.

 

Az MSZP álláspontja röviden a következő:

 

  1. „A választási kampányban Fördős úr zsoldosai, egymást túllicitálva lihegték minden váci polgárfülébe, hogy Bóth a szemétdíj bevezetésére készül.” (Ennek  a mondatnak a költőisége annyira megragadott, hogy szokásomtól eltérően szó szerint idéztem.)
  2. Bóthnak sohasem volt szándéka bevezetni a szemétdíjat.
  3. Most viszont a Fördős-Pető féle városvezetés bevezeti a szemétdíjat.

 

Először reagálnék az 1. pontra. Bóth youtube-os felvétele a választás előtt néhány nappal lett felrakva, és a hanganyag alapján bizony az ember valószínűsítheti, hogy Bóth valós lehetőségnek tartotta a szemétdíj bevezetését. Ennek a youtube-os anyagnak a szemétdíjas része nem volt különösképp kihangsúlyozva a kampányban. Egyébiránt a nyilvánosság előtt Pető sokkal inkább nekiment Bóthnak a felvétel okán, mint Fördős. Persze lehet, hogy Fördős azért maradt annyira csendben, mert zsoldosai lihegésére bízta a dolgot. Hozzám sajnos nem jutott el egyetlen egy zsoldos sem, pedig a szoci suttogó propaganda mellett szívesen hallgatnám én a zsoldos lihegést is. (Mondjuk sztereóban: bal füllel a szoci suttogást, jobbal pedig a zsoldos lihegést.)

 

Reagálok a 2. pontra. Mivel az MSZP városi elnöksége nem azonos Bóth-tal, tudtommal gondolatolvasó, és gondolatarchiváló készülékkel sem rendelkeznek, ezért nem képesek eldönteni, hogy Bóth akart-e szemétdíjat bevezetni, vagy sem, így tehát kijelentésük értelmetlen. Legalábbis első olvasatban. Ha azonban az ember szemügyre veszi a hazai politika médiaterét, akkor sok efféle értelem nélkül való kijelentést hall, amelyek értelmét nem a formális logika mentén kell keresnünk, hanem a politikai harc logikájának mentén.

 

E politikai harc logikája szerint már lehet értelme a kijelentésnek. Szerintem ugyanis, mint már írtam,  Bóth nagyon is valós lehetőségnek tartotta a szemétdíj bevezetését, a youtube-os felvétel is erre utal. Lehet, hogy ez ügyben már tárgyalt is illetékesekkel, így aztán kínos lenne neki kijelenteni valamit, ami nemcsak hogy nem igaz, de sokan tudják is, hogy nem igaz. Ha viszont nem ő mondja ezt, akkor van esély arra, hogy elhintve legyen az a mítosz, hogy Bóth-tal nem lett volna szemétdíj, és mégsem kerül Bóth kínos helyzetbe.

 

A youtube-os felvétel szemétdíjas részén túl van még egy ok, ami miatt azt kell gondoljam, hogy Bóth kalkulált azzal, hogy szemétdíjat vezet be. Vác város ugyanis már régesrégen csatlakozott a Zöld Híd programhoz, amely a szemételhelyezésünket volt hivatva megoldani. E programban Bóth éppenséggel társelnöki pozíciót visellt. Információ innen. A majdani szemét elhelyezési és feldolgozási árképlet nyilván ismert volt előtte, akárcsak a város várható financiális helyzete. Ezekből pedig vagy a szemétdíj bevezetése, vagy a város eladósodása következik.

 

A korrektség kedvéért azt kell mondjam, hogy szerintem Fördős is tudta mindezeket. Ha tehát szavazópolgárként Bóth-tól számon kérjük, hogy nem beszélt szemétdíjról a választási kampányban, azt ugyanúgy kell, Fördősön is számon kérnünk, és fordítva. (Petővel kapcsolatban nem tudom mi a helyzet, ő egy pár hónap alatt felépített jelölt volt kevés bennfentességgel, így információi jó részét feltehetően a Fidesztől fentről kapta, és hogy azok mennyire voltak pontosak, nem tudom megítélni.)

 

A szemétdíjjal kapcsolatban megjelent egyébként a Dunakanyar Régió július 7-i számának a 4. oldalán egy hosszú Fördős nyilatkozat, és alapvetően azt az okfejtést írta le, mint én feljebb (mármint a drága elhelyezséi költséget és a város nehéz pénzügyi helyzetét). Volt azonban benne két meglepő tényállítás is. Az egyik  szerint Dunakeszire lényegesen olcsóbb volt vinni Vác szemetét, mint abba a lerakóba, amit közvetve a városunk 105 másik településsel együtt üzemeltet. Akkor kérdezem mi haszna van Vácnak ebből a Zöld Híd programból?!

 

A másik az, hogy a lerakó bevezető árát idén januártól 70 %-kal emelte meg. A problémám e második állítással kapcsolatban (a 70% horribilis mivoltán túl) az, hogy tudtommal non-profit társaság végzi a hulladékkezelést, ekként a bevezető ár fogalma nonszensz.

 

Mindezek alapján várom – és gondolom nem egyedül – hogy az Ökörtelek-völgyi hulladéklerakó 17000 Ft/tonna elhelyezési költségének megkapjuk egy áttekinthető levezetését.

 

És akkor hadd írjak két kérdést is ez ügyben, amelyekre választ kapnánk, ha látnánk az elhelyezési költségkalkulációt.

 

  1. Az Ökörtelek-völgyi komplexumban egyben oktatási centrum is van. Ugye nem a mi szemétdíjunkból finanszírozzák a működését? Én ugyan szeretem a környezetemet, mi több egy bejegyzésemben  bejelentettem, hogy magam kívánom fizetni a szemetem elvitelének, feldolgozásának és lerakásának költségeit. Azt azonban nem tudom elfogadni, hogy szemétdíjak oktatási centrumba csordogáljanak.
  2. Tartalmaz-e a 17000 Ft/tonna   amortizációt, vagy sem? Amennyiben tartalmaz, akkor mennyit mire és mi alapján.  

 

Van azonban egy nagy gyanúm: Lehet, hogy a Zöld Híd program kutathatatlan és  kritizálhatatlan, hiszen jó néhány tízezer háztartástól csatornáztat pénzt kifelé. Mindenesetre Zöld Hídék nem tájékoztattak bennünket, hogy mire föl ilyen nagy a tarifájuk, váci képviselőink pedig nem jelentkeztek ilyen igénnyel Zöld Hídék felé. Én viszont azt gondolom, hogy mind a Fidesz-KDNP koalíciónak, mind az ellenzéki pártoknak elsősorban a Zöld Híd programhoz  való viszonyukat kéne tisztáznia. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vackozelet.blog.hu/api/trackback/id/tr983096993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása